Stockverkoop: tot -50% op verlichting, meubels en accessoires Klantendienst

Badkamerverlichting? Safety first!

Spotverlichting in je badkamer? Kijk dan zeker naar de IP-waarde om te weten of je spots waterbestendig zijn.

Freya De Vriendt

Een frisse douche, spelende kinderen in bad, tanden poetsen,… Geen ruimte in huis waar er zo veel water gebruikt wordt als in de badkamer. En dat water durft al wel eens rond te spatten. In een vochtige ruimte zoals de badkamer is het daarom extra belangrijk om stil te staan bij je verlichting. Ben jij op zoek naar verlichting voor je badkamer, maar weet je niet goed waarop je moet letten? Geen zorgen, na het lezen van dit artikel weet jij perfect hoe je jouw badkamer laat stralen.

Badkamerverlichting

Zo ontcijfer je IP-waarden

Elektriciteit en water zijn geen goede match. Kies daarom waterbestendige verlichting voor je badkamer. Of een armatuur waterbestendig is, kan je afleiden uit de IP-waarden. De IP-waarde geeft je verlichtingsarmatuur een classificatie en bestaat uit 2 cijfers. Elk cijfer beoordeelt een factor. Het eerste cijfer geeft aan hoe weerbaar je armatuur is tegen voorwerpen en stof. Het hoogste cijfer is IP6x en betekent dat je armatuur stofdicht is. Het tweede cijfer geeft een oordeel over de waterdichtheid van je armatuur. IPx8 is hier de hoogst haalbare score voor verlichting. Dit houdt in dat je armatuur onder water gebruikt kan worden. 

Waterbestendigheid van 0 tot 8

De mate van bescherming tegen water leer je uit het tweede IP-cijfer. Hieronder vind je een handig overzicht van welke bescherming elk cijfer biedt: 

IPx0 : geen bescherming tegen water 

IPx1 : beschermd tegen waterdruppels, bijvoorbeeld condensatie 

IPx2 : beschermd tegen regendruppels bij een schuine stand tot 15 graden 

IPx3 : beschermd tegen spatwater 

IPx4 : beschermd tegen spatwater, uit alle richtingen 

IPx5 : beschermd tegen waterstralen 

IPx6 : waterdicht 

IPx7 : beschermd tegen onderdompeling, maximum 1 meter en 30 minuten 

IPx8 : beschermd tegen verblijf onder water 

Badkamerverlichting zones

Badkamer zones: dit moet je weten  

Doorgaans onderscheiden we 4 verschillende veiligheidszones in de badkamer. Elke met een andere blootstelling aan water en vochtigheid. Afhankelijk van de zone heb je een andere minimum IP-waarde nodig. 

Zone 0: Onder water 

Zone 0 is de ruimte in je bad en douche. Wil je deze verlichten met inbouwspotjes? Dan wil je spotjes die bescherming bieden tegen onderdompeling in water, kies voor modellen met een waarde van IPx8.  

Zone 1: Safety First! 

Uiteraard wil je voldoende licht voorzien boven je bad en douche. Plaats je jouw opbouwspot of inbouwspot op minder dan 2,25 meter boven de bodem van je bad of douche? Dan kies je voor een minimale bescherming van IPx5. De waarde 5 verwijst in dit geval naar bescherming tegen waterstralen. Vaak wordt er gekozen voor inbouwspots met een IP65 waarde. Belangrijk: werk in deze zone, net zoals in zone 0, met laagspanning. Een ZLVS (Zeer Lage Veiligheid Spanning) is verplicht en maakt je installatie extra veilig. 

Zone 2: Opgelet voor spattend water. 

Tel 60 cm bij de rand van je douche en bad, en teken een denkbeeldige radius van 60 cm rondom je lavabo. Dit is zone 2. In deze zone is de kans bestaande dat je verlichting in contact komt met spattend water. Kies daarom voor een minimumbescherming van IPx4. 

Zone 3: Geen direct contact met water. 

De rest van je badkamer valt onder zone 3. Plaats je hier verlichting, dan is het voldoende om deze te beschermen tegen condensatie. IPx1 biedt je deze bescherming. 

Nu IP-waarden geen geheimen meer voor je kennen, kan je jouw badkamerverlichting uitkiezen. Overweeg je spotjes, maar heb je nog enkele vragen? Je bent niet alleen! Daarom maakten we voor jou een overzicht van de 7 meest gestelde vragen over inbouwspots. Download ook ons gratis e-book over inbouwspots en kom je te weten hoe je spots kies, plaatst, aansluit en vervangt. 

E-book inbouwspots

Badkamerverlichting Inbouwspots