Wil jij graag inbouwspots plaatsen in je woning? Goed idee! Of je nu op zoek bent naar inbouwspots voor je badkamer of spotjes voor je woonkamer, inbouwspots zijn dé perfecte basisverlichting. Bovendien bestaan ze in alle maten en stijlen, dus kan je er alle kanten mee uit. Om inbouwspots te kunnen plaatsen moeten er eerst gaten in je plafond geboord worden. Nog niet helemaal zeker welke afmetingen deze moeten hebben? Geen zorgen! Wij leggen je alles haarfijn uit.
Kies je inbouwspot
Inbouwspots bestaan in verschillende formaten. Stap 1 is dan ook het kiezen van jouw favoriete inbouwspot. Zo kan je de gaten in je plafond perfect afstemmen op jouw spot. Staan de boringen gepland maar weet je nog niet welke spot je wil installeren? Ga dan voor gaten met een diameter van 76 of 80 mm. Dit zijn vaak voorkomende boordiameters, waardoor je nog een ruime keuze hebt in spots.
Belangrijk: Hou bij de keuze van je inbouwspot rekening met het type plafond. Heb je een hol plafond, bijvoorbeeld een verlaagd gipsplafond? Dan kies je voor inbouwspots met springveren, deze herken je aan de aanduiding S1. De veren vallen open wanneer de spot geplaatst wordt en klemmen de spot tegen je plafond. Voor een vol plafond, bijvoorbeeld een betonnen plafond, kies je voor bladveren (S2). Deze knellen zich tegen de rand van het voorziene gat.
Hoe bepaal je de boordiameter?
Laten we starten bij het begin: wat betekent dat nu precies, boordiameter? De boordiameter verwijst naar de opening in je verlaagd plafond. Op de illustratie hieronder staat deze aangeduid met cijfer 1.
Om de boordiameter te bepalen, moet je naar de inbouwdiameter van je spot kijken (2). Dit is het gedeelte van je inbouwspot dat in je plafond geplaatst zal worden. Je boordiameter mag gerust iets groter zijn dan je inbouwdiameter, maar niet meer dan 1 à 3 millimeter. Peeq geeft steeds de maximale inbouwdiameter aan, je boordiameter mag dus niet groter zijn dan deze afmeting.
Tot slot heeft elke inbouwspot ook een buitendiameter (3). Hiermee wordt er verwezen naar de diameter van je volledige spot. De buitendiameter moet steeds voldoende groter zijn dan de boordiameter, zodat je inbouwspot het boorgat volledig afdekt.
Hoe bepaal je de inbouwdiepte?
Ook voor inbouwdiepte kan je op de onderstaande illustratie de begrippen terugvinden bij de bijhorende cijfers.
De inbouwdiepte verwijst naar de afstand tussen het plafondoppervlak en de achterkant van je inbouwspot (1).
Een inbouwspot wordt geplaatst in een verlaagd plafond. De dikte van dit verlaagd plafond (2) en de ruimte tussen het verlaagd en het bestaand plafond (3), bepalen de totale diepte die je ter beschikking hebt. Plaats je jouw inbouwspot in een vol plafond? Dan wordt de diepte die je ter beschikking hebt bepaald door de totale boorlengte.
Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de diepte die je ter beschikking hebt en de inbouwdiepte van je spot. Een inbouwspot heeft namelijk ruimte nodig om zijn warmte kwijt te kunnen. Bovendien mag je spot in geen geval in contact komen met je isolatie.
Opgelet: kies je voor richtbare spots? Dan heb je extra ruimte nodig. Volg de specificaties van je spot goed op.
Lage inbouwdiepte
De gemiddelde inbouwdiepte ligt tussen de 10 en 12 cm. Is de ruimte tussen je verlaagd en bestaand plafond lager? Geen zorgen. Er bestaan ondiepe inbouwspots die speciaal voor deze toepassing ontwikkeld zijn. Via onze handige filter ‘inbouwdiepte’ ontdek je snel ons aanbod ondiepe spots die voor jouw situatie passend zijn.
Hoe bepaal je de inbouwdiepte van GU10 inbouwspots?
Een GU10 inbouwspot is een armatuur waar je nog een lichtbron aan toe moet voegen. Om de inbouwdiepte hiervan te bepalen, breng je volgende factoren in rekening:
• De inbouwdiepte van je GU10 inbouwspot (1).
• De hoogte van je lichtbron, GU10 spots zijn doorgaans 55 millimeter (2).
• De hoogte van je de GU10 fitting, doorgaans 10 millimeter (3).
Om je inbouwdiepte te kennen, tel je deze 3 bij elkaar op. Nadien trek je er nog de diepte waarmee je lichtbron in je armatuur valt (4) van af.
Heb je je boor in aanslag? Of wil je nog meer te weten komen over inbouwspots? In ons gratis e-book over inbouwspots, leer je waarop je moet letten bij het kiezen van spots. Spots gekozen en gaten geboord? We gidsen je in het e-book door het plaatsen én aansluiten van inbouwspots.