Railverlichting
Rails: flexibiliteit troef
Een rail is zonder twijfel dé meest flexibele verlichtingsvorm die er is. Aangezien je er meerdere lampen op kan aansluiten is het de ideale oplossing om meerdere plekken in één ruimte gericht te verlichten. Lampen toevoegen, weghalen of uitbreiden? Alles is mogelijk met rails. Je ontdekt hier welke systemen er bestaan en hoe je de rails van je dromen samenstelt.
Welke systemen rails bestaan er?
Railverlichting bestaat uit een rail waarop armaturen zoals spots of hanglampen geplaatst worden. Het maakt gebruik van slechts één elektrisch aansluitpunt dat zowel de rail als de armaturen voedt en voorziet van stroom. We onderscheiden 3 railsystemen.
1. Eenfaserails (1F)
Eenfaserails hebben een minimalistisch en strak profiel. De installatie is niet complex en vereist slechts 3 draden uit het plafond om aangesloten te kunnen worden. Alle armaturen op de rail worden samen of tegelijk bediend. Ideaal dus als je maar over één lichtkring beschikt. Heb je meerdere lichtkringen? Kies dan voor een driefasenrail.
2. Driefasenrails (3F)
Driefasenrails bieden veel meer mogelijkheden dan eenfaserails. Je kan werken met meerdere ‘fasen’ of circuits. Elk armatuur op de rail kan apart bediend worden. Flexibiliteit is hier dus de grootste troef. Driefasenrails hebben dikkere, robuustere profielen.
3. Magnetische railsystemen
Magnetische railsystemen hebben magnetische oppervlakken aan de binnenkant waar je je spots makkelijk in kan klikken. De aansluiting van dit type is vrij complex, onder andere omdat er vaak gebruikt wordt gemaakt van 48V i.p.v. 230V. De installatie bespreek je best met een expert. De lichtspecialisten van Peeq helpen je hier graag bij!
Hoe stel je je rails samen?
Verlichting als plafondlampen, hanglampen, inbouwspots of wandlampen kan je gewoon kopen zoals ze worden aangeboden. Bij railverlichting komt er wat meer kijken. Je hebt verschillende onderdelen nodig en kan je railsysteem helemaal zelf samenstellen.
1) Kies je railarmaturen
Armaturen kiezen is een kwestie van persoonlijke smaak. Het enige waarmee je rekening moet houden is het onderscheid tussen een eenfaserail of driefasenrail.
2) Kies de juiste voedingen
De voeding is het stuk dat de rail verbindt met het stroomnet.
Voeding van 230V-rails
230V-rails zijn de meest voorkomende rails voor residentieel gebruik. Het voeden van de rails kan op verschillende plaatsen: aan het begin van de rail, tussen twee rails die in elkaars verlengde lopen, in een hoek tussen twee rails en in het midden van een rail.
Voeding van 48V-rails
Naast 230V, is 48V de meest courante aansluitspanning voor railverlichting. De rails zijn slanker, waardoor ze esthetisch gezien strakker ogen. 48V-rails worden quasi altijd aangesloten met een voeding op de rail. Deze zijn merkspecifiek. Bij 230V-rails is dat niet zo en kan je bijvoorbeeld makkelijk een rail van Absinthe combineren met SLV-spots.
Opgelet: Om je 230V-netstroom om te zetten naar 48V heb je een transformator nodig.
3) Kies je rails
Zoals reeds besproken zijn er 3 verschillende railsystemen: eenfaserails, driefasenrails en magnetische railsystemen. De keuze van het systeem hangt af van de toepassing.
4) Kies je eindkappen en connectoren
Bij een rechte rail uit één stuk heb je enkel eindkappen nodig. Een andere opstelling of een langere rail vereist eindkappen én connectoren.
Eindkappen zijn de afdekplaatjes die je op de uiteindes van je railverlichting bevestigt. Ze hebben een dubbele functie: ze werken de rails visueel mooi af en schermen de stroomgeleiders af.
Er zijn verschillende types connectoren: L-connectoren, T-connectoren, X-connectoren en rechte connectoren. Bij het kiezen van L- of T-connectoren moet je goed opletten waar je aarding loopt.
5) Accessoires (optioneel)
Bovenstaande onderdelen volstaan om een goed functionerende rail samen te stellen. Er zijn echter nog diverse esthetische en functionele accessoires verkrijgbaar, zoals adapters, pendelsets (kabelsets of pendelstangen) en railstopcontacten.
Met rails loopt je verlichting op rolletjes
Ontdek alles over rails in onze railverlichtingsgids en laat je verrassen door ons uitgebreid aanbod in de webshop. Vragen? Onze lichtexperts beantwoorden ze graag!