Icon Days - Shop alle iconen met korting tot middernacht Klantendienst

4 manieren om je trap te verlichten

Al aan trapverlichting gedacht? Peeq stelt 4 verschillende manieren voor om je trap op een leuke manier te verlichten.

Jef De Meutter

Er is al heel wat (digitale) inkt gevloeid over de verlichting van keukens, eetkamers, woonkamers, bureaus, slaapkamers…. Eén ruimte wordt vaak over het hoofd gezien: de traphal. Trapverlichting komt dikwijls op de tweede plaats, hoewel het belang van goede trapverlichting niet onderschat mag worden. 

Waarom trapverlichting een must-have is 

Een donkere trap is levensgevaarlijk. Een misstap kan al snel pijnlijke gevolgen hebben. Trapverlichting komt de veiligheid ten goede en voorkomt ongelukken. Daarom raden we aan om zelfs bij kleine trappen – van 2 of 3 treden – verlichting te voorzien. 

Soorten trapverlichting 

Er zijn verschillende manieren om de treden van je trap te verlichten. Welke manier je kiest hangt af van jouw persoonlijke smaak en architecturale beperkingen. 

Vanuit de wand 

Een trap verlichten gebeurt meestal vanuit een wand. 99% van de trappen grenst aan minstens één muur, waardoor het erg makkelijk is om kabels voor de lampen te voorzien. 

Inbouwspots en opbouwspots zijn ontzettend populair als wandverlichting bij trappen. Deze spots zijn namelijk erg subtiel. Sommige modellen zijn bijna onzichtbaar – totdat je het licht aandoet natuurlijk. 

Een moderne houten trap met stijlvolle wandverlichting van Modular Lighting.

Trapverlichting inbouwspots

Foto bron 

Een downlighter als trapverlichting is een goed idee.

Trapverlichting downlighter 

Foto bron 

Houd bij de plaatsing van spots rekening met de hoogte. We raden aan om deze 15 à 20 cm boven elke derde trede te plaatsen. Het licht zal zich voldoende verspreiden en de gehele trap egaal verlichten. Wil je de spots lager plaatsen? Dan moet je misschien meer lichtpunten voorzien. 

Soms zal je van de 1-spot-per-3-treden regel moeten afwijken om esthetische redenen.

Trapverlichting wand

Foto bron 

Trapverlichting via een wand hoeft niet altijd door spots te gebeuren. Je kan ook een andere oplossing zoeken. In onderstaande voorbeelden werd bijvoorbeeld een LED-strip gebruikt. 

Deze lichtgevende strook ziet er erg futuristisch uit.

Trapverlichting lichtgevende strook

Foto bron 

Vanuit de leuning 

Ben je op zoek naar een onzichtbare manier om je trap te verlichten? Dan is dit misschien wel iets voor jou. LED-strips kunnen makkelijk ingewerkt worden in trapleuningen, waardoor je ze niet meer ziet. Bovendien zullen ze door de hoogte van de leuning een goede lichtspreiding hebben en ook de andere kant van de treden verlichten. 

Trapverlichting via de leuning ziet er erg stijlvol uit.

Trapverlichting via leuning

Foto bron 

Zo ziet de onderkant van leuningverlichting er uit.

Trapverlichting via leuning

Foto bron 

Vanuit het plafond 

De laatste manier om een trap te verlichten is via het plafond. Dit kan enkel indien er geen tweede trap boven de eerste staat (dit is belangrijk in verband met de bekabeling). Plaats bijvoorbeeld inbouwspots of opbouwspots in het plafond of ga voor enkele hanglampen

Opgelet: bovenstaande foto's zijn op maat gemaakte projecten, uitgevoerd door professionele vakmensen. Niet elke optie zal voor iedere particulier mogelijk zijn. 

 

Leidt jouw trap naar een zolderkamer met schuine dak? Laat je niet afschrikken en maak iets moois van die onbenutte ruimte. Wij delen alvast onze top tips om je zolderkamer met schuin dak mooi te verlichten. Want licht dat betekent ruimte

 

Hou er rekening mee dat Peeq enkel verlichting en woondecoratie verkoopt. Trapleuningen zitten niet in ons assortiment. Bovenstaande foto's dienen dan ook enkel ter illustratie.

Tips