De tijd dat men met een raster werkte, namelijk x-aantal inbouwspots op dezelfde afstand van elkaar, is al lang voorbij. Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is.
Neem bijvoorbeeld de keuken: in plaats van het volledige plafond te voorzien van inbouwspots, plaatst men enkel spots boven het kookeiland en aan de keukenkasten. Is er ook een aparte eettafel? Dan kan je ook daar inbouwspots plaatsen.
Keuzefactoren
Verder hangt de hoeveelheid inbouwspots en hun positie af van verschillende factoren:
- De functie: is het basisverlichting, sfeerverlichting, accentverlichting of functionele verlichting? Elk soort verlichting heeft andere vereisten. Zo is er minder lichtopbrengst nodig voor accentverlichting, terwijl je bij functionele verlichting net moet uitkijken naar spots met een hoge lichtopbrengst.
- De lichtopbrengst: sommige inbouwspots hebben een hogere lichtopbrengst. Afhankelijk van de functie bepaal je de benodigde lichtopbrengst.
- De openingshoek: in welke mate een lichtbundel geconcentreerd is. Een openingshoek wordt steeds gemeten op basis van de lichtbron en dus niet het armatuur. Een spot met kleine openingshoek is bijvoorbeeld beter geschikt voor accentverlichting, spots met een grote openingshoek en dus brede lichtbundel zijn beter voor basisverlichting.
- De afstand: de ruimte tussen het plafond en de vloer of een ander te verlichten object.
Voor vragen of advies kan je terecht bij onze medewerkers of is er de mogelijkheid tot het aanvragen van een op maat gemaakte lichtstudie.
Meer over lichtadvies en lichtstudies
Om een beter idee te krijgen van hoeveel lichtpunten nodig zijn, geven we hieronder een door ons uitgetekend lichtplan. De blauwe symbolen geven weer waar wij lichtpunten zouden voorzien.
1. Keuken
Zoals je ziet wordt er geen gebruik gemaakt van een raster, de lichtpunten volgen daarentegen de inrichting van de woning. Zo wordt in de keuken het aanrecht, het eiland en de toog verlicht met enkele naast elkaar geplaatste inbouw - of opbouwspots. Boven het fornuis kan geen verlichting gehangen worden, aangezien de dampkap zich hier bevindt.
Ontdek alle inbouwspots voor de keuken
2. Gangpaden
Doorheen de hele woning merk je dat de belangrijkste gangpaden goed verlicht worden om een veilige doorgang mogelijk te maken. Het is handig om deze verlichting apart schakelbaar te maken zodat je niet telkens alle lichten moet aansteken wanneer je een ruimte passeert.
3. Woonkamer
In een woonkamer kan men sfeervolle accenten leggen door het gebruik van opbouw- en inbouwspots. Boven de zithoek plaatsen we zes spotjes en in de leeshoek stellen we een staanlamp voor als sfeervolle aanvulling. Kies in de woonkamer voor dimbare spots om de verlichting aan te passen aan de toepassing en sfeer van het moment. Boven de tafel in de eetkamer is een hanglamp die zacht licht in alle richtingen verspreidt een goede keuze.
In de tv-kamer is felle verlichting niet meteen nodig. Daar kiezen we dus voor een ledstrip met indirect licht achter de zetel. Als aanvullende sfeerlamp plaatsen we een staanlamp.
Ontdek alle inbouwspots voor de woonkamer
4. Slaapkamer
De slaapkamer krijgt naast de traditionele twee nachtlampjes ook nog acht spots. De zes inbouwspots onderaan zorgen voor voldoende licht bij het uitkiezen en passen van je kledij.
Ontdek alle inbouwspots voor de slaapkamer
5. Badkamer
De badkamer in het voorbeeld telt vier spotjes en wandverlichting aan de spiegel. Ook hier wordt de verlichting geplaatst op de plekken waar licht nodig is: in de douche, aan het toilet, aan het lavabomeubel. Houd in de badkamer altijd rekening met de veiligheidszones voor elektriciteit.
Voor de spiegelverlichting hebben we gekozen voor een tl-lamp met warm wit licht. Natuurlijk zijn er tal van opties op het gebied van spiegelverlichting, je vindt zelfs verlichte spiegels in ons assortiment.
Ontdek alle inbouwspots voor de badkamer
Hoeveel spots en andere lichtpunten je moet voorzien, hangt dus voornamelijk af van het gebruik van de ruimte. Je kan altijd bij onze medewerkers terecht voor advies. Ook een op maat gemaakte lichtstudie is mogelijk.
Wil je alles te weten komen over inbouwspots? Ons gratis E-book Inbouwspots geeft je een antwoord op de meest gestelde vragen aan onze lichtspecialisten.