Om te bepalen of een elektrisch toestel zoals een verlichtingsarmatuur al dan niet in de badkamer mag gemonteerd worden dien je te kijken naar de IP-waarde van het toestel, de spanning waarop het werkt en de plaats waar je het wenst te monteren.
Om de veiligheid te verzekeren wordt de badkamer ingedeeld in vier denkbeeldige zones op basis van hun afstand van het bad, de douche of de lavabo. Afhankelijk van de zone waarin je het toestel wenst te monteren, gelden er verschillende veiligheidsvereisten inzake IP-waarde en spanning.
De betreffende zones zijn: Zone 0, Zone 1, Zone 2 en Zone 3. Hierbij vereist Zone 0 de hoogste IP-waarde en Zone 3 de laagste. Onderstaande afbeelding toont waar de badkamerzones precies lopen.
Zone 0: minimum IPX7
Zone 0 komt overeen met de inhoud van het bad of de douche. Hier zijn de veiligheidsvereisten het strengst. Zo dient een verlichtingstoestel dat je in je bad of douche wenst te monteren, minimum een IP-waarde van IPX7 (bescherming tegen onderdompeling) te hebben en te werken op een ZLVS (Zeer Lage Veiligheidsspanning).
Met een ZLVS wordt ofwel 12V wisselstroom bedoeld, ofwel 25V gelijkstroom. We raden aan om verlichting in Zone 0 te laten plaatsen door een gekwalificeerde elektricien.
Zone 1: minimum IPX4
Zone 1 refereert naar de zone tot 2,25 meter boven de bodem van het bad of de douche. Ook hier is een Zeer Lage Veiligheidsspanning vereist. De IP-waarde in zone 1 moet minimaal IPX4 (bescherming tegen spatwater) zijn.
Zone 2: minimum IPX4
Zone 2 loopt tot 60 cm rond het bad en de douche, en in een radius van 60 cm boven de lavabo. In deze zone is een ZLVS verplicht. 230 V spanning is toegelaten, mits het gaat om een verlichtingstoestel dat zich op minstens 1,60 meter van de grond bevindt. Dit toestel dient tevens aangesloten te worden op een differentieel van 30 mA. De IP-waarde in zone 2 moet minimaal IPX4 (bescherming tegen spatwater) zijn.
Zone 3: minimum IPX1
De rest van de badkamer behoort tot zone 3. In zone 3 volstaat een IPX1 (bescherming tegen verticaal vallende druppels). Een ZLVS is hier niet verplicht, doch aangeraden. Een 230V spanning mag indien deze op een 30 mA differentieel wordt aangesloten. Het is niet langer verplicht dat alle schakelaars in de badkamer tweepolig zijn, alhoewel dit nog steeds wordt aangeraden.